När jag var inne på Stockholms Stadsmuseum häromdagen så köpte jag boken Den hemlige kocken av Mats-Eric Nilsson, en bok jag funderat ett tag över. Är intresserad av vad jag stoppar i mig och letar ofta i innehållsförteckningarna, de riktigt långa varianterna kan vara rätt skrämmande läsning. Vad sägs om E621(natriumglutamat) som är en smakförstärkare, något som förutom att det för överkänsliga kan ge symptom som yrsel, illamående, huvudvärk etc, avslöjar att den mat du tittar på innehåller så dåliga råvaror, som är så utspädda och behandlas på ett sådant sätt att du antagligen inte skulle vilja äta den utan denna tillsats. Allt vatten, gelatin, guarkärnmjöl, xantangummi, järnoxid, dextros etc, behöver inte vara onyttigt i sig men det är tecken på att maten är ganska urlakad på sin naturliga näring. Sen har vi saker som konserveringsmedlet E211(natriumbensoat) där man kan läsa på rubriken kända hälsorisker: "Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner som t.ex. astmaanfall och utslag, särskilt hos de personer som inte tål acetylsalicylsyra". När jag har granskat innehållsförteckningarna på den mat som vi säljer på jobbet hittar massa ämnen som inte verkar så trevliga och kan undra vad många av de gör där, innehållsförteckningarna är onödigt långa och jag har hittat två rätter som jag kan tänka mig äta de dagar jag inte har någon matlåda med mig, detta av cirka 16 rätter totalt.
Behöver man då lära sig varenda E-nummer utantill? Nä egentligen inte, just E621 kan vara bra att lägga på minnet. Men främst kan man lära sig vissa principer dels det faktum att ekologisk mat inte får innehålla massa onaturliga smakämnen, dels att en så kort innehållsförteckning som möjligt kan vara att föredra(min oekologiska lingonsylt är ett exempel hur lätt den kan och bör vara lingon, socker, vatten, pektin varken mer eller mindre). Sen är inte alla e-ämnen onda, alla tillsatsämnen som är EU-godkända får ett sånt nummer men finns det för många ämnen som inte gärna skyltar med sina riktiga namn så är det en orsak att dra öronen åt sig.
Du som lätt blir lika nördig som jag när det kommer till mat och smaker, bör läsa boken och fördjupa dig mer. Till er andra är rådet att titta på innehållsförteckningar och vara lite mera kritiskt, minnas att där något ämne åker ut åker något annat ut(till exempel lightprodukter som får en massa sötningsmedel, stabiliseringsmedel och extra konserveringsmedel i sig.
Läs mer om boken och annat på: http://www.hemligekocken.se/
Nu ska jag äta något innan jag åker hem till Emman och dricker te och äter vit currychoklad, vad ska du göra idag?
ha det//Åsa
0 kommentarer:
Skicka en kommentar